Nyaralás és rabszolgamunka, avagy a művész társadalmi felelősség vállalása/ Holidays and slave-labour, or the social responsibility of the artist

https://i2.wp.com/www.abudhabi2.com/wp-content/uploads/2014/11/guggenheim1.jpg

Augusztus, meleg és napsütés, ebben a bulis időszakban könnyen elfeledkezünk a világ problémásabb dolgairól. Amíg mi Közép-Európában a nyárban lubickolunk, Abu Dhabi épülő múzeumai és a munkálatok mögötti kizsákmányolás hajmeresztő méreteket ölt. A jelen gazdasági igazságtalanság globális és univerzális (művészeti) kérdéseket vet fel. Miről szól a művész és művészet társadalmi felelősség vállalása? Gyakoroljon-e a művész aktív, ágensi szerepet a társadalomban? Ha igen, azt művészként, vagy magánemberként tegye? Az alábbi cikkek ezekre a dilemmákra világítanak rá.

Summer is still rocking, a massive heatwave has hit Central- Europe and one would tend to forget about the ills of the world in party-time summer. While we are having fun, a pressing issue currently is the construction of Abu Dhabi museums and surrounding labor conditions. Although it seems to be a local problem, the situation raises universal dilemmas such as should an artist take social responsibility and if yes, how so. Should s/he be socially responsible as an individual, a citizen or as an artist? The following articles shed light onto these issues within the framework of a current situation.

http://theartnewspaper.com/news/museums/158076/

A Velencei biennálén rendezett demonstráció is felhívja a figyelmet a kizsákmányolásra és az artworld állásfoglalásának szükségességére világít rá.

The demonstration organized at the Venice Biennale raises awareness to the injustices taking place. One also wonders to what extent the artworld should declare responsibility to act.

https://news.artnet.com/art-world/gulf-labor-venice-guggenheim-protest-295899

A dOCUMENTA kurátorai támogatják az Emirátusokból kitiltott művészeket.

Artists banned from the UAE receive support from dOCUMENTA curators

http://theartnewspaper.com/news/museums/157699/

A jelen helyzet műalkotásokon belül is visszhangra talál.

The current situation is also echoed by artworks:

http://theartnewspaper.com/reports/156971/http://theartnewspaper.com/news/museums/158076/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: