Ne gondolkozz! Évezd! Felnyithatja a szemünket a művészet?/ Don’t think! Enjoy! Can art open our eyes?

(please scroll down for English)

Még mindig nyár, és mulatunk! A már-már fogalommá vált anonim grafiti művész, Banksy tökéletesen ráérzett arra, hogy mi is kell nekünk a nyárra és egy egész vidámparkot épített az angol tengerparton. A hely, amely egy óriási művészeti installációként értelmezhető leginkább, Disneyland helyett a Dismaland nevet viseli. Az egyetlen probléma csak az, hogy a látogatóra váró élmény korántsem vicces és szórakoztató (dismal jelentése: szomorú, borongós).

Still summer and we are having fun!! The (in)famous and anonimus street artist, Banksy, has come up with just what we need for the summer; he has created an amusement park at the British seaside. The place, that can be understood as a gigantic art project is called Dismaland instead of Disneyland. The only problem is that the experience that welcomes the visitor is far from amusing.

a trailert itt láthatjátok/ see the link for the trailer:

http://www.theguardian.com/artanddesign/video/2015/aug/27/dismaland-watch-trailer-banksy-bemusement-park-weston-super-mare-video

Képek az alábbi linken/ for illustrations see:

http://www.thisiscolossal.com/2015/08/dismaland/

A hely maga lehetne egy tökéletes társadalomkritika, mely megvilágítja Disneyland (és egyben a világunk) valós arcát. Emelett értelmezhető erős politikai reflexióként is, de a kritikusok mégis szkeptikusak/ Although the place could be understood as a strong social criticism, showing the real face of Disneyland (and our world) or could be seen as a strong political reflection, still the critics are sceptical:

http://www.theguardian.com/artanddesign/jonathanjonesblog/2015/aug/21/in-dismaland-banksy-has-created-something-truly-depressing

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: