Hogyan segíthet a művészet felállni egy tragédiából?/ How can art help us stand up from a tragedy?

(pls scroll down for English)

Mi marad a katasztrófa után? Marad valami, ami újjáéled a romokból, ami, esetleg új, más, eddig nem ismert életnek is teret adhat? Megváltoztathatja-e a művészet az adott tragikus eseményhez fűződő viszonyunkat, segítheti-e a feldolgozást és adhat-e reményt egy további életben? A következő posztok ezt a kérdéskört járják körül./ What remains after a catastrophe? Can something reborn from the ruins that gives rise for new, yet unknown forms of life? Can art help to change our relationship towards tragic events, can it help to deal with the issue and give hope for a new life to come? The following posts are dealing with this subject-matter.

Klasszikus példa egy teremtő erejű, személyes, meditatív és ugyanakkor nagyon is aktív emlékezés-politikára Maya Lin Vitenám Veteránok emlékműve Washingtonban/ A well-known example for active, creative, yet meditative art of remembering is the Vientam Veteran’s Memorial by Maya Lin in Washington DC:

http://www.historybyzim.com/2012/06/maya-lin-the-vietnam-veterans-memorial/

Ugyan ambíciózusabb project, de a ‘tér’, a ‘negatív’ és az interakció kérdése ugyanúgy jelen van a 9/11 Ground zero Múzeum esetében is/ A more ambitious project, but the same idea of ‘space’ and ‘negative’, action and interaction is played upon at the 9/11 Museum at Ground zero

http://www.911memorial.org/

És végül egy igazán személyes megoldás, ami az esemény és a következmények gyógyulásához tesz hozzá/ And finally a truly personal endevour that aims to heal the consequences of the event:

A shot of the

http://ideas.ted.com/how-culture-can-help-a-city-rebuild-after-tragedy/?utm_campaign=social&utm_medium=referral&utm_source=facebook.com&utm_content=ideas-blog&utm_term=art-design

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: