Három Dávid Firenzében/ Three Davids in Florence

Valentin-Nap Firenzében… nem rossz! A város romantikáján túl azonban nem maradhat figyelmen kívül a Reneszánsz sokoldalúsága. Az érett Reneszánsz különböző aspektusait három szobor példázhatja: Verrocchio, Donatello és Michelangelo Dávidjai. / Valentine’s Day in Florence… not bad! The romanticism of the city is topped with the complexity of the Renaissance, exemplified by three artworks: the Davids by Verrocchio, Donatello and Michelangelo.

Talán nem is kell mélyreható esztétikai műelemzés ahhoz, hogy észrevegyük/ We do not need in-depth art historical analysis to realize:

Verrocchio csúcsra járatta a Reneszánsz elméleti lényegét és egy számunkra is ismerős, mosolygós büszke kiskamaszként ábrázolta Dávidot, amint a nagy öreg fejet tapossa. A fiatal, az új, a lendületes és az elhivatott győzelme./ Verrocchio really grasped the theoretical foundations of the Renaissance and portrayed David as familiar, smiling, proud teenager, tramping on the old head. The victory of the young, the new, the energetic and the dedicated.

Verrocchio-David.jpg

Michelangelo korosabb Dávidja – aránytalansága ellenére – Firenze jelképe. A gondterhelt ifjú büszkén vállalja erejét/ The adult David by Michelangelo – in spite of his weird proportions – is the symbol of Florence. The pensive youth of proud of his strength:

Michelangelo-Daivd.jpg

Nagyobb fejtörést talán Donatello Dávidja okoz. Ki ez a sikkes, erotikus figura? Mi ül ki az arcára?   Mit is győzött le tulajdonképpen? Hogy egyeztetünk össze egy még kamasz srácot, akinek megformázása teljesen kielégíti a reneszánsz humanizmust, ezzel a földön túli nyugalommal, erővel és  egyszerűséggel? Ezek szerint jó (reneszánsz) szobrot csinálni nem is olyan egyszerű/ A greater challenge might be Donatello’s Davud. Who is this stylist, erotic guy? What is sitting on his face? What has he championed? How to bring into terms this examplary adolescent of the Renaissance with his otherworldly calm, force and simplicity? It appears that making a good (Renaissance) sculpture is not as easy as it seems like.

 

Donatello-David.jpeg

Donatello-David-head.jpeg

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: