Korábbi pályázat/ Archiv calls

A 2017-es év felhívása:

Kiutasítva

A mai Európára – és általában a világra – egyre kevésbé jellemző a nyitottság. Félelem uralja az országok bel- és külpolitikáját, és a félelem bezárja a kapukat, védelmi vonalakat állít fel, nem kíváncsi a „másikra”, nem ad lehetőséget véletlen találkozásokra.

Péter így ír erről: „Vándorként bármerre jártam is, befogadtak. Sok ember és sok otthon ajtaja nyílt meg előttem. De nem minden ajtó. Hisz egy hosszú út során van, hogy nem csak ellenállásba, de el- és kiutasításba ütközünk, jöjjön az egy embertársunk, vagy épp egy rendszer felől. Egy kiutasító gesztus, határozat, mely megfoszt valamitől, mely bezár egy – akár addig nyitva lévő – ajtót. Jöjjön bárhonnan, egy országtól, egy közösségtől, családból.”

Ezzel az el- és kiutasítással találkozunk egyre inkább. Hogyan jelenik ez meg a művészetben? A Kepesita Collection idei, 2017-es pályázatára olyan kortárs művészeti alkotásokat vár bármilyen médiumban – festmény, grafika, szobor, installáció, fotó, film, multimédia stb., – amik a ’Kiutasítva’ témakört járják körül. A pályázat témája tágan értelmezhető, de fontos, hogy a pályázó művek kapcsolódjanak a ’Kiutasítva’  hívószóhoz.

Hámori Anett Migráció sorozat 2017
Gresa Márton Bagboys 2017
Gaál Kata Bárkit megállásra késztet? III 2017
Gaál Kata Példaérték 2017
Horváth Orsi A twisted world and a cat mask 2017
Horváth Orsi M. Sinai 2017
Jagicza Patrícia Fekete 2017
Teplán Nóra Wounded selves in oblivion 2017
Teplán Nóra Naplók 2017
Orr Máté Lódoktor 2014
Tétényi Gabriella Cserdi csoda 2017
Zékány Dia Sorsfordító 2017
Kovács Olívia Most/van – Mozdítható tömeg 1-34 2017
Kovács Olívia Lábjegyzet a Most/van – Mozdítható tömeg 1-34 alkotáshoz 2017

A 2016-os év felhívása:

’AZ ÚT SZAVA’ PÁLYÁZAT

A Kepesita Collection (kepesitacollection.com) pályázatot hirdet 35 év alatti kortárs képzőművészek számára. A pályázat koncepciója az, hogy a nyertes pályamű 400.000 Ft értékben megvásárlásra kerül a gyűjtemény részére.

Téma: Az Út szava
A Kepesita Collection idei, 2016-os pályázatára olyan kortárs művészeti alkotásokat vár bármilyen médiumban – festmény, grafika, szobor, installáció, fotó, film, multimédia stb., – amik az ’Út szava’ témakörét járják körül.

A pályázat leírása:

A pályázat témakörét Jack London (1876-1916) kalandos életútja, illetve halálának századik évfordulója ihlette. London elképesztő életét átjárta a folyamatos menni és tenni vágyás. Nem tudott és nem is akart ellenállni az őt mindig újabb és újabb kalandokba és élethelyzetekbe sodró erőnek. London, bár főleg fikciót írt és korának egyik legjobban kereső írója volt, mégis elmondható, hogy megélte, amit írt. Alaszkai aranyláz – az ott született jegyzeteiből haláláig születtek északon játszódó történetek. Hobóként bejárta az országot, hol gyalog, hol vonatokon lógva. Osztriga halász és vitorlázós élményeiből nem egy műve táplálkozik. Matróz, gyári munkás, hadi tudósító, sport riporter. Hihetetlen életenergia. Autodidakta módon korának egyik kiemelkedően művelt emberévé képezte magát. Agrárterületen számos újítás fűződik a nevéhez és politikában is aktív volt.

London nem félt megújulni és tárt karokkal várta az ismeretlent. Az ’Út szava’ hívó szó tehát erre utalna: az új, ismeretlen, gyakran veszélyes és sokszor félelmetes, mégis megújulni tudó és akaró világ megteremtésére.

A pályázat témája tágan értelmezhető, de fontos, hogy a pályázó művek kapcsolódjanak ’Az Út szava’ hívó szavához.

A 2015-ös év felhívása:

Téma: Menedék

A Kepesita Collection idei, 2015-ös pályázatára olyan kortárs művészeti alkotásokat vár bármilyen médiumban – festmény, grafika, szobor, installáció, fotó, film, multimédia stb., – amik a ’Menedék’ témakörét járják körül.

A pályázat leírása:

A pályázat hívószavát a jelen migrációs helyzet ihlette. Ugyan a téma egy konkrét jelenségből táplálkozik, fontos kihangsúlyozni azt, hogy ez a mostani változás mélyebb, univerzális kérdésekre nyithatja fel a szemünket. Olyanokra például, mint

– Mit jelent menedéket venni általában? Biztonságot és alapvető szükségleteket, vagy elvárásoktól mentes elfogadást?

– Mit jelent a hontalanság? Válhat-e otthonná egy átmeneti menedék állapot? Hol és hogyan lelhetünk otthonra?

– Mennyire tudunk mi menedéket biztosítani? Be tudunk-e fogadni, vagy rettegünk attól, hogy az új helyzet nem kívánt változásokat erőszakol ránk?

– Ki menekül, mit jelenthet a menekülés? A menekülés egzisztencialista űzöttséget is magában foglalhat, ami végighajszol minket az életen, biztos pontok, „otthonok” után kutatva, örök kutatásra ítélve. A menedék vétel így a nyughatatlan lélek örök álma és vágya.
A pályázat témája tehát tágan értelmezhető, de fontos, hogy a pályázó művek kapcsolódjanak a ‘menedék’ dilemmájához.

Dobogós pályázati anyagok:

A 63 pályázati anyagból a zsűri 11 művészből állított össze egy válogatást, mely a Flux Galériában került kiállításra december 1-4 között. Az idei pályázat nyertese Végh Júlia, mindenkinek köszönjük a részvételt és gratulálunk Julinak.

Végh Júlia pályázati anyaga:

VÉGH_JÚLIA_PORTFOLIO_KEPESITA1_2015.10.10

A 10 dobogós válogatás:

Zékány Dia, Kepesita Collection pályázat, 2015

Horváth Csilla-Kepesita pályázat 2015.

Horváth-Ádám-Portfolio-2015-5

NoraTeplan_Menedek_Kepesita_2015

Pap Ramónapatricia

kaliczka_portfolio_kepesita 2015

Tollas_Erik

Fekete_Szilvia_Menedék_Pályázati_Anyag

GAAL_KATALIN_PALYAZAT

A 2014-es felhívás:

A pályázat

’Menjek, vagy maradjak?’

 Olyan kortárs művészeti alkotásokat várunk bármilyen médiumban – festmény, grafika, szobor, installáció, fotó, film, multimédia stb., – amik a ’Menjek, vagy maradjak? témakörét járják körül.

Utazások alatt folyamatosan felmerülő dilemma az, hogy hol, miért és meddig maradunk egy bizonyos helyen. Mit jelent számunkra egy bizonyos helyszín, mikor állunk tovább és miért, milyen érzésekkel távozunk? Mik a búcsú mozgatórugói, milyen érzésekkel tekintünk egy új, ismerős vagy ismeretlen helyhez kapcsolódó jövőbe?

Ezek a kérdések nem csak az utazás, hanem életünk során, életszakaszok és korszakváltások kapcsán is felmerülnek. Ma Európában, beleértve Magyarországot is, a ’menjek vagy maradjak?’ különösen a fiatalabb generáció életében akkut kérdés. A pályázat témája tehát tágan értelmezhető, de fontos, hogy a pályázó művek kapcsolódjanak ehhez a dilemmához.

A dobogós pályaművek

Összesen 52 pályázat érkezett be november 16-ig a Kepesita Collection blogra. Ebből a zsűri 13 művészt választott ki, akiknek pályaművét személyesen a Deák Erika Galériában tekintette meg november 26-án. Erős, összetett és izgalmas volt a verseny, sok remek színvonalú művel.

Végül a zsűri Navratil Judit Chicago című pályaművét választotta, ez lett tehát a nyertes mű.

Ezúton is gratulálunk a dobogósoknak, a nyertesnek.

Nyertes:

Navratil Judit: Navratil Judit

Dobogósok:

Balázs Nikolett: Balazs Nikolett

Boros Mátyás: Boros Matyas

Ezer Ákos: Ezer Akos

Fodor Emese: Fodor Emese

Győri Blanka: Gyori Blanka

Horváth Csilla: Horvath Csilla

Horváth Dániel: Horvath Daniel

Kroo Anita: Kroo Anita

Pintér Gábor: Pinter Gabor

Verebics Ágnes: Verebics Agnes

Standovár Judit

Ulbert Ádám

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Advertisements
%d bloggers like this: